Monday, June 3, 2013

Life gets tougher..

Salam Alaik,

Hey guys,I know this blogging thinging is always about commitment, but somehow in My Life, its all about things that happens around me, spesifically its all about me la kan.. New things about me

1) I have finished my degree. Will be graduating this coming september. My convocation will be held at PICC. amazing aite...anyway, im so excited about convocating. is that even the right word. (Bachelor of Engineering Technology in Welding and Quality Inspection.

2) I got offered as a Project Executive at my former place of intership that is R&A Power Indsutrial Distribution. Well i accepted since that i have nothing to do at home. At least now im working and bukan lah tanam anggur kan.

3) Last May, i took the SPA 08 test for the Pegawai Tadbir Diplomatik placement. Alhamdulillah I passed. Now proceeding to the next stage that is the interview since that this year got no PAC stage required. relieved a bit . Im still anxious about the interview. waaa..... for the first time i felt like this for an inteview. I dont know la what to do and to read. I cant expect anything.

4) Got myself unexpectedly registered under an NGO. as the treasurer. Waa, well i have to plan my life well innit? okay that 'is it" in british.

next stage of life is making myself more matured but the challenge is there. I dont know whether im prepared or not. Allah please help me with this. I want the best for my family and also my future family, In Shaa Allah. Its all there. I just need to grab and just do it. Help me in making the right decision. and guys i know you guys have help so much all this while but now i really need you guys. I'll repay in any ways. warghhh.... ok2... time to be serious. I'll be the best of Rafi. Hiyyah.....

Thats all for now. see you guys in the next post. Peace yaw. love you lah

Tuesday, February 5, 2013

Just Something To Share

Assalamualaikum, hye everyone, here is something that i would like to share with you guys. This may sound not important but its happening all around us. Muslims have to know. Happy reading guys.
Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.
Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."
"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.
Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.
Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.
Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?
Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?
Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.
Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?
Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.
Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.
Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.
Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'

Thursday, January 17, 2013

Internship Time!

Hey guys. Im back. welll perhaps its been a while since i post something in my blog kan. Its not because i dont have anything to write but for me being suckie at commitments. well guys this post is about me in the internship phase.

Its been 2 weeks already i've been working with this company. Owh i forgot to introduce the company. The name is R&A Power Insdustrial Distribution . R and A stands for the two director that is Mr, Ramli and Mr. Anuar. Mr.Anuar is an OP or Old Putera. Ex RMC-ians. hehe. senang meh nak kuatim. He's the best boss. Moving on, this company is doing supplies for electrical products such as Low Voltage Distribution Boards, Switchgears and etc. :) Its all about electrical. Well, you gus must be confuse aite, im doing WQI and working at an electrical company. Dont worry much, internship its all about gaining experience. and plus, i can gain more knowledge at this part of industries. Well, i really like it here, The office environment yang sgt 'sempoi'. Ada Abg Adli our elctrical engineer, and the other engineer that is Faizal and Mat. They are all okay and friendly. Though im the youngest but they treat me as a friend. Feels like im not alone. My General Manager, Mr. Eddy is the one who offered me this place as an FAT/SAT/QA/QC position. Its sounds like hard and too much of works well this is normal for a small company that have a huge projects such as Petronas Carigali, Petra Oild and Gas, Tenaga Nasional Berhad and Schneider. There are two more guys that are also working here that is Ben and Fulim but they are not in the office everyday. in the office they gave me a table of my own. hehe. Feels like im a part of the company sgt. Haha. :)

Btw, this two weeks of working i have already learn a lot. :) I need to recall back how to use AutoCad. Luckily it was just a simple design or drawing. delivery and document preparation is done in the office. I got to drive the company's car. Mazda Fighter. Haa, dah jadi macam driver dah. Been driving whole KL. to send all of the documents and also a few office matters. everything went well and a few of the things that i need to ask for help and guides there are willing to tell me. Happy jer keje kat sini. One thing about this company, when it comes to food, waa....laju je... in the middle of the day ade la macam2 kat 'meja lepak' tu. haa. Kak Tina, our accountant makes the best coffee ever. She's from Sarawak . masuk office tu macam msuk starbucks dah rse, The smell is awesome. Another girl in the office is Kak Ika. She;s our clerk @ HR. So basically there are 10 people in the office. Such a small company but having a great projects. I adore TS for his courage and hardwork. *thats En. Anuar my boss. we call him TS that stands for Tan Sri. and En, Ramli we call him Datuk.

On my table ade printer, my laptop, some documents and other things sebagai hiasan. Everyday i go to work wearing different clothings. Ont the first day i wear tie but on the following days dah start pakai t shirt je pegi kelas. They even gave me the company's t shirt that is orange in color. but the size is 2XL. so kene la alter dulu. So nk g office pakaian xde la strict sgt, just need to be smart and tidy, Jangan la selekeh, ye. Future engineer kan. Meeting with people and clients that kind of things is compulsory to give a good impression.

Well thats all from me. I'll update more about me, Too much to tell.. I still love you guys. I miss you guys so much. Love ya.


Thursday, August 2, 2012

Dugaan Friday Morning. =)

Warghh.....sakit nyer perut....pagi dah sakit boleh menyebabkan iman tergugat nie.... it is just 8.20 in the morning....its like 11 hours to go....haiyo.... tahan rafi tahan..... im not feeling well today... so tbe2 kalau x tgur tu sory la.... and im going to do my FYP today. Try to finish all the lab works. Caiyok2 rafi....hhehe...

"perut2, jgn lah buat hal ye, saya niat hari ni baik2 jer sume nyer"
I guess i'll see you guys later. Love you guys, Salam 'Alaik

Monday, July 30, 2012

BFF to BF or GF? What does relationship defines?

This post is about the reasons why a bestfriend couldnt be a lover. It's just hard and almost impossible.Keep on reading and you'll know why k. Ak rase ade yg btul and ad yg kurang tepat tapi this is just points of view from people that observe a relationship. You guys can share your experience or leave a comment if u want to k.

1. Tidak sesuai bercinta
Didalam apa sahaja perkara, beterus terang adalah satu cara penyelesaian terbaik. jadi untuk mengelakkan perkara ini terjadi, kamu perlu berterus terang kepadanya bahawa kamu tidak sesuai untuk bercinta dengannya. kamu hanya menganggap dia adalah sahabat karib kamu dunia dan akhirat. Untuk menolak kena ada caranya, jangan sehingga dia rasa terhina kamu menolak cintanya. sampai dengan cara baik serta ayat yang tersusun rapi agar dia faham maksud kamu sebenarnnya.

2. Tidak mampu menghormatinya sebagai kekasih
Kamu juga boleh terangkan padanya sebab utama kamu tidak mungkin dapat bersamanya. Antara alasan yang boleh kamu gunakan ialah menyatakan kepada sekiranya kamu menjadi kekasihnya, kamu tidak mengikut kehendak, arahan dan permintaannya. Malah menghormatinya sebagai kekasih juga pastinya sukar buat diri kamu. Ini kerana persahabatan yang telah lama terjalin membuatkan antara kamu dan dia tidak jurang ketika berbual serta bergurau. jadi daripada bergaduh di kemudian hari, lebih baik kamu dan dia kekal sebagai sahabat. kampu perlu yakinkannya kamu sememangnya tidak sesuai untuknya.

3. Tidak mampu berubah
Mungkin dia telah begitu mengenali kamu dan amat memahami sikap-sikap kamu. jadi kamu tudak perlu lagi berpura-pura berlakon untuk menjaga hatinya. Tunjukkan sahaja sikap sebenar kamu. Katakan padanya kamu tidak mungkin boleh berubah walaupun setelah bergelar kekasihnya, sanggupkah dia menerima kamu seperti diri kamu sekarang? kalau dia sanggup bagaimana pula dengan keluarganya. pastinya dia akan terfikir kamu tidak sesuai untuk dijadikan kekasih. dia pastinya akan memilih seorang yang bersopan santun dan tahu menghormatinya sebagai kekasih.

4. Buat tidak peduli.
Kamu tidak pernah terfikir untuk bercinta dengannya kerena ketika bersahabat pun kamu tidak peduli dengan kehadirannya dalam hidup kamu. teruskan sikap tidak pedulu kamu tersebut. Berkawan seperti biasa anggap saha dia tidak pernah meluahkan apa-apa perasaan pada kamu. Andainya dia cuba untuk mendapatkan jawapan dari kamu sebaiknya kamu cuma mengelakkan daripada membincangkannya. cubalah ubah topik perbualan. lama-kelamaan secara tidak langsung pasti dia akn memahami jawapan yang ingin kamu sampaikan padanya

5. Menyepikan diri seketika
Cuba mengelakkan diri kamu daripa bertembung dengannya di tempat kerja, di sekolah atau tempat kamu dan rakan kamu berkumpul. pastinya dia akan perasan bahawa kamu tidak berminat untuk berkawan dengannya lagi. Jika dia tetap mendesak kamu dan sanggup mengekori ke mana-mana sahaja kamu pergi, terangkan saha padanya kamu perlu bersendirian untuk seketika. lama kelamaan si dia akan bisa menanti jawapan dari mu

6. Pentingkan persahabatan
Jelaskan padanya kamu lebih sayangkan ikatan persahabatan kamu daripada menjadi kekasihnya kerana hubungan kekasih pastinya memerlukan komitmen dan kesetiaan. Sedangkan sebagai sahabat, kamu boleh berkongsi apa sahaja dan tidak perlu ada komitmen yang tinggi dalam hubungan. Jika dia seorang yang rasional, pastinya dia akan memahami maksud yang mahu kamu sampaikan.

7. Beritahu kamu sudah ada calon lain
Nyatakan kepadanya bahawa kamu sudah mempunyaiu calon dan bakal kekasih yang sesuai dengan dirimu. tetapi kamu haris berani menanggung risiko bakal kehilangan sahabat jika dia tidak dapat menerima perjelasan kamu. jika dia sahabat baik kamu, pasti dia akan turut sama mendoakan kebahagiaan kamu. Bukan berdendam semata-mata kamu menolak cintanya.

8. Tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya
Sesekali bertegas dengan sahabat baik kamu pasti akan membawa kebaikan. berani menegakkan perndirian adalah satu sifat yang terpuji. sekurang-kurangnya kemu tidak menipu dia atau diri kamu sendiri. ikut kata hati dan jangan termakan pujuk rayu si dia. katakan padanya kamu tidak akan sama sekali menganggapnya lebih dari seorang sahabat kerana kamu tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya.

So kalau korg rasa benda2 kat tas btul, so btul la tapi ni semua atas pendapat masing2 and straight to the point, hati dan perasaan ni xboleh nak dipaksa. for  me, its hard to fall for someone, because i really  need to know that person better from every angle before i can make her a special person. Because in a relationship, trust and understanding  are very essential . SO, kalau tak kenal org tu , cmne kita nak faham dia kan. As for me, ak amik masa yg pnjang untuk mengenali seseorang tu, memang aku ade ego, tp ak tau ape yg ak buat ni untuk kebaikan aku dan si dia. Im trying to do something for the future.
Thats all from me, see you guys you guys a lot...!!

Sunday, July 29, 2012

I just knew

i went through the net, found something that i never expected. Now i Know everything and all i want now is the truth. Hoping for some miracle to happen is almost impossible. Lives in the real life la rafi

Keep On Going? Growing? Giving?

Well guys, everything happens because of a reason. Though u might not happy with the conclusion, dont stop at the finishing line. Look back and see what you have done and earn. From there you can see mistakes and achievement. Those who you dissapoint and those who feel that you are their hero. Be positive.

What happen this two month of semester's break really make my brain and heart work so hard. Its quite impossible for you to know face it. but throughout the reality, its possible. Admit your mistakes and keep on learning. More mistakes, more new things you learn.

well , somehow i changed. Never thought that i would change till this far. I dont know, i just felt that im no more like before.